Yararlı Enerji’den Yeşil Dönüşüm
Yararlı Enerji’den Yeşil Dönüşüm
Yenilenebilir enerji sektöründe arazi ve çatı tipi güneş enerjisi santrallerinin (GES) kurulumunu anahtar teslim gerçekleştiren Yararlı Enerji ve QNB Finans Leasing arasında fabrika çatılarına GES kurmayı kolaylaştıracak iş birliği protokolü imzalandı. Protokol imza töreninde Yararlı Enerji Genel Müdürü Mehmet Yarar, QNB Finans Leasing Grup Müdürü Nazif Kılıç, Çukurova Bölge Müdürü Mehmet Örük, Pazarlama Stratejileri ve İş Geliştirme Bölüm Müdürü Ayşin Akgün ile Bölge Portföy Yöneticisi Ahmet Kılıç hazır bulundu.
İş birliği protokolü, Yararlı Enerji Genel Müdürü Mehmet Yarar ile QNB Finans Leasing Grup Müdürü Nazif Kılıç ve Çukurova Bölge Müdürü Mehmet Örük arasında imza altına alındı. Protokole göre, Yararlı Enerji'nin müşterileri için öztüketim amaçlı, Organize Sanayi Bölgeleri, fabrika ve ticarethaneler ile AVM ve otel çatılarına kuracağı güneş enerji santralleri QNB Finans Leasing tarafından finanse edilecek. İş birliği kapsamında gerekli teknik yapım ve bilgi birikimi Yararlı Enerji, finansal destek ve bilgi birikimi ise QNB Finans Leasing tarafından sağlanacak. İş birliği sonucunda çatılarına güneş enerjisi santrali kurmak isteyen firmaların, kaliteli güneş enerjisi sistemlerine en uygun vade, maliyet ve finansman imkânlarıyla birlikte ulaşmaları hedeflendi.
"Çözüm ortağı olacağız"
Yararlı Enerji Genel Müdürü Mehmet Yarar, sağlanan iş birliği ile güneş enerjisi santralleri kurmak isteyen yatırımcılara finansal yönden de çözüm ortağı olacaklarını söyledi. Enerji maliyetlerinin arttığı ve elektrik fiyatlarının katlanarak yükseldiği bir dönemde güneş enerjisi santrallerinin cazibesinin daha da arttığına işaret eden Mehmet Yarar, "Son aylarda sanayi kuruluşları ve ticari işletmeler, enerji girdi maliyetinde yaşanan artışlar sonucu yenilenebilir yatırımlara öncelik vermeye başladı. Biz de firma olarak artan talep karşısında mühendislik, tedarik ve kurulum aşamalarında anahtar teslimi GES projeleri hayata geçiriyoruz." dedi.
QNB Finans Leasing ile imzaladıkları iş birliği protokolü sayesinde yatırımcıların güneş enerjisi santralleri kurulumu hedeflerine daha kolay ulaşacaklarının altını çizen Mehmet Yarar, şunları söyledi: "Bu konuda adım atacak yatırımcılarımızın, birlikte çalışacakları firmanın geçmişini, kaç yıldır bu işi yaptığını ve özellikle tamamladığı referans projeleri yerinde incelemesi ve EPC’ye iş yaptıran yatırımcı firmaların yetkililerinden uygulama, tesisi zamanında devreye alma ve teknik destek gibi konularda yeterli bilgi birikimi ve ekibe sahip olup olmadıkları konusunda bilgi almalarını tavsiye ediyorum. Çünkü projenin maliyeti kadar bu konuların bir bütün olarak değerlendirilmesi de büyük önem taşıyor."
Mehmet Yarar, güncel elektrik fiyat tarifeleri dikkate alındığında GES yatırımlarının amortisman sürelerinin ortalama 3-3,5 yıl olduğunu da söyledi.Yarar, devletin güncel teşvikleriyle birlikte, KDV muafiyeti, kurumlar vergisi indirimi ve SGK teşvikleriyle beraber yatırım amorti süresinin daha da azalacağını sözlerine ekledi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.