Kadınlara “Ev Kazaları ve İlk Yardım Eğitimi”
Kadınlara “Ev Kazaları ve İlk Yardım Eğitimi”
Büyükşehir, Silifkeli kadınları ev kazalarına karşı bilinçlendirdi
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi’nin Silifkeli kadınlar ve çocuklar için Gazi Çiftliği’nde başlattığı 4 haftalık eğitimler devam ediyor. Bu kapsamda Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi’nin koordinesinde “Ev Kazaları ve İlk Yardım Eğitimi” verildi. Hem sözlü hem de uygulamalı olarak gerçekleştirilen eğitimlerde kadınlara ev kazaları, zehirlenme, yanıklar ve olası boğulma tehlikesine karşı neler yapabilecekleri anlatıldı.
MERSİN/(FOTOĞRAFLI-GÖRÜNTÜLÜ)
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın Silifke İlçesi Gazi Çiftliği’nde başlattığı 4 haftalık eğitimler devam ediyor. Silifkeli kadınların ve çocuklarının 4 hafta boyunca Gazi Çiftliği’nde alacağı eğitimlerle hem gelişimlerine hem de yaşam koşullarına fayda sağlanması amaçlanıyor. Bu kapsamda Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı koordinesinde eğitimlerin dördüncüsü olan “Ev Kazaları ve İlk Yardım Eğitimi” gerçekleştirildi.
Program 14 eğitimi kapsıyor
Gazi Çiftliği’nde gerçekleştirilen bir aylık program kapsamında kadınlara takım çalışması, anne-çocuk iletişimi, kooperatifçilik, gıda üretimi, ambalajlama, ev kazaları ve ilkyardım, kadın sağlığı ile mevsimlik süs bitkileri yetiştiriciliği ve bakımı gibi eğitimler veriliyor. Çocukları ise eş zamanlı olarak mahremiyet, yaratıcı drama, ritim ve eğlenceli matematik gibi eğitimler alıyor.
Halk Sağlığı ve Denetimi Şube Müdürlüğü’nden İlk Yardım Eğitmeni Hemşire Sonay Kılıç tarafından gerçekleştirilen ‘Ev Kazaları ve İlk Yardım Eğitimi’nde kadınlara ev kazaları, zehirlenme, yanıklar ve olası boğulma tehlikesine karşı neler yapabileceklerinin detaylı bilgisi verildi. Eğitim hem sözlü hem de maket üzerinde uygulamalı olarak gerçekleştirildi. Kadınların aldığı eğitimin yanı sıra çocuklar için de eş zamanlı olarak mahremiyet eğitimi gerçekleştirildi. Mahremiyet eğitimiyle çocuklarda öz savunma farkındalığının kazandırılması amaçlandı. Çocuklar için bir diğer etkinlik ise el göz koordinasyonlarını artırıcı el işi çalışması oldu.
“Evde meydana gelebilecek kazaları anlattık”
Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nda İlkyardım Eğitmeni olarak hizmet veren Songül Kılıç, düzenledikleri eğitimin etkili ve faydalı geçtiğini belirterek, “Evde meydana gelebilecek kazalardan bahsettik. Bu kazaları nasıl önleyebiliriz, kazalar oluştuğunda neler yapılabilir anlattık. Zehirlenme durumlarında neler yapmaları gerekir, yanıklardan ve elektrik çarpmalarından bahsettik. Düşmelere bağlı kırık çıkıklarda nasıl müdahale yapmaları gerektiğini ve boğaza yabancı cisim kaçtığında nasıl müdahale edeceklerini maket üzerinde de gösterdik” dedi.
“Buradaki kadınlarımızın çoğu böyle eğitimler görmüyor”
Çiftçilikle uğraşan iki çocuk annesi Medine Kurt, ev kazalarıyla ilgili çok faydalı ve pratik bilgiler öğrendiğini ifade ederek, “Doktorumuza, Başkanımız’a ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Buradaki kadınlarımızın çoğu böyle eğitimler görmüyor. Bu sayede birçok kadınımız çok şeyler öğrenmiştir” diye konuştu.
“Aklımızda kalan bilgiler verdiler, memnun kaldık”
Behiye Palabıyık da eğitimin uygulamalı da olmasından dolayı bilgilerin akıllarında kaldığını söyledi. Palabıyık, “Mersin Büyükşehir Belediyesi sağlık için toplantılar düzenledi. Çok memnun kaldık, çok teşekkür ederiz. Bizi böyle bilgilendirmeleri çok güzel. Çocukların boğazında bir şey kaldığı zaman neler yapacağımızı anlattılar. Yanıklarla ilgili, kırıkla ilgili çok güzel eğitim verildi. Aklımızda kalan bilgiler verdiler, memnun kaldık” diye konuştu.
Eğitimlere katılan Reyhan Coşkun ve Sevcan Yıldız da oluşabilecek olası boğulma vakalarında hastaneye gitmeden önce yapılması gerekenleri öğrendiklerini ve eğitimlerin kendileri için çok yararlı olduğunu ifade etti.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.