Ekonomik ve yapısal reformlar sürdürülebilir büyümeyi sağlar
Ekonomik ve yapısal reformlar sürdürülebilir büyümeyi sağlar
Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkan Yardımcısı Süleyman Sönmez, geride kalan referandum oylamasının ardından özellikle ülke ekonomisinin istikrarı, halkın huzuru ve güvenliği ile üretim ve istihdama yönelik yeni bir sürecin başlaması gerektiğini vurguladı.
ADSİAD’ın Adana Divan Otel’de düzenlediği ‘Geleneksel Salı Toplantıları’nın bu haftaki konuğu Türkiye Halk Bankası Adana Bölge Müdürü Mustafa Atlı oldu. ADSİAD Yönetim Kurulu üyeleri ve ADSİAD ailesine mensup üyelerin katıldığı toplantıda ilk sözü alan Süleyman Sönmez, Türkiye’de özgürlükçü demokrasi ve ekonomiye odaklanma zamanının geldiğini belirtti. Türk halkının refah, barış ve özgürlüklerin güvence altına alındığı bir toplumsal düzeni beklediğini ve bunu gerçekten hak ettiğini ifade eden Sönmez, “Toplumsal düzenin ardından işleyecek demokratik hukuk devleti ve özellikle dışa açık piyasa ekonomisi ülkemizde, Çukurova’da ve Adana’da önemli bir ekonomik hareketliliği beraberinde getirecektir” dedi.
“KREDİ GARANTİ FONU ETKİN HALE GELMELİ”
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de bankaların yatırımcılar ve iş dünyası açısından son derece önem taşıdığını vurgulayan Sönmez, “Tarım, ticaret, sanayi, esnaf ve KOBİ’lerin iş ortağı konumundaki bankaların sunduğu kredi imkanlarının uygun ve verimli kullanımı da esas alınmalıdır. Bu gelişmelerle beraber KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırarak, üretim ve ihracatın artırılmasını hedefleyen Kredi Garanti Fonu’nun bütçe disiplini esas alınarak etkinliğinin sağlanması, kayıt dışılığın önlenmesi, yerli üretimin desteklenmesi, nitelikli iş gücünün geliştirilmesi, teknoloji ve AR-GE odaklı politikaların izlenmesi gibi hayata geçirilecek ekonomik ve yapısal reformlar da sürdürülebilir büyümenin kilit noktası olacaktır” diye konuştu.
SANAYİ DEVRİMİNE İŞARET ETTİ
İlk olarak 2011 yılında Almanya’nın Hannover Fuarı’nda kullanılan ve 2012 yılında Alman Federal Hükümeti’ne sunulan 4. Sanayi Devrimi ile üretim sektöründeki önemli endüstriyel devrimler sonrası ülkeler ve şirketlerin küresel boyutta yaşanan bu değişimlere ayak uydurmak zorunda kaldığını ve artan rekabet koşulları arasında rekabet üstünlüklerini devam ettirebilmek amacıyla bazı stratejiler geliştirdiğini vurgulayan Sönmez, şunları söyledi:
“Almanya’da gündeme gelen Endüstri 4.0 da bu stratejilerden birinin adıdır. Almanya’nın bu endüstri devrimi büyük ve orta boy işletmelerin yüzünü Almanya’ya dönmesini sağlamıştır. Türkiye’de de Halkbank başta olmak üzere kamu ve özel bankalar ile bakanlıkların bu konuya eğilmesi, gerekli kredi fonlarını oluşturması gerektiğine inanıyoruz.Küçük ve Orta Boy İşletmelerin (KOBİ) büyüyebilmesi ve kurumsallaşması adına Kredi Garanti Fonu ve Halkbank’ın yanı sıra başvurabilecekleri başka kaynaklar olması da büyük önem taşıyor.
KOBİLERİN SORUNUNA DEĞİNDİ
Tüm dünyada teknoloji, araştırma ve geliştirme odaklı çalışan her ticari kuruluşun başarıya ulaştığını görüyoruz. İnovatif yaklaşımlı firmalar büyürken, tutucu ve yaratıcılıktan uzak yapılanmalar maalesef geriye gidiyor. Üretim ve kalkınmanın en önemli ayaklarından olan KOBİ'lerin de büyüme, fazla istihdam sağlama, artı değerler yaratma konusunda daha cesur adımlar atması kaçınılmaz görünüyor. Yaratıcılık ve teknoloji ile AR-GE sayesinde dünya markası olmuş KOBİ'ler bu konuda rehber olabilir. Türkiye’de KOBİ’lerin büyüme ve kurumsallaşamama sorununun çözümü için yukarıda işaret etmeye çalıştığım stratejik girişimler dikkatle takip edilmelidir.”
Sönmez, Çukurova Bölgesi’ndeki iş insanlarının enerjisi, motivasyonu, algısının dağılmaması için bankaların sunacağı imkanların Çukurova ve Adana’da yatırımların artışına, üretim ve istihdamın yükselmesine vesile olacak en önemli unsurlardan biri olduğuna dikkat çekti.
DAĞLI: “İSTİKRAR YATIRIMI ARTIRACAK”
Toplantıya katılan AK Parti Adana Milletvekili Tamer Dağlı ise Türkiye’nin önemli bir süreçten geçtiğini kaydetti. Bu süreçten sonra ekonomik ve siyasi istikrar konusunda bir sıkıntı yaşanmayacağını kaydeden Dağlı, “İstikrar olduğu sürece iş insanlarımızın yatırım yapacağına inanıyorum. Yeni dönemde yatırım yapma imkanının artacağını düşünüyorum. Bu ülkenin gerçek sahipleri yatırım yapan, işçi çalıştıran ve istihdam sağlayan insanlardır. Bize düşen de iş dünyasına destek ve yardımcı olmaktır. Bankalar da günlük düşünmek yerine uzun vadede daha çok iş insanı kazanmanın yollarını aramalıdır” dedi.
ATLI: “ADANA KREDİ KULLANMA NOKTASINDA BİRAZ ÇEKİNGEN”
Türkiye Halk Bankası Adana Bölge Müdürü Mustafa Atlı da finans sektöründeki gelişmeler, devletin desteklediği finansal programlar ve güncel ekonomik konular ile Halkbank’ın kredileri hakkında bilgi sundu. Türkiye’de her 3 KOBİ’den birinin Halkbank ile çalıştığını vurgulayan Atlı, tek kefille girişimci kredisi verdiklerini söyledi. Nerede bir proje varsa bu projenin içerisinde Halkbank’ın olduğunu belirten Atlı, “Hastane, köprü, otoyol, otoban projelerinden güneş enerjisi projelerine kadar geniş bir yelpazede hizmet veriyoruz. Adana, Osmaniye, Mersin ve Hatay’da güneş enerjisi projelerinin yüzde 60 pazar payına sahibiz” diye konuştu.
Yine bölgedeki 84 esnaf kefalet kredi kooperatifleri aracılığıyla esnaflara 1 milyar 680 milyon liralık kredi kullandırdıklarını kaydeden Atlı, belediyelere de kredi hizmeti sunduklarına işaret etti. Halkbank’ın bir bankada aranan tüm özelliklere sahip olduğunu söyleyen Atlı, bankanın Adana’da 2016 yılında yüzde 11.3 büyümesine rağmen Adana iş dünyasının kredi kullanma noktasında biraz çekingen, iş yapma açısından da ihtiyatlı davrandığını vurguladı. Adanalı olarak 10 yıldan bu yana Adana’da görev yapmaktan duyduğu mutluluğu paylaşan Atlı, “Adana’nin gelişimi, yatırım ve istihdamın artması için bireysel istekler yerine ortak hareket etmek ve ortak isteklerde bulunmak zorundayız” ifadelerine yer verdi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.