Domates Güvesi’ne Karşı Mücadele
Domates Güvesi’ne Karşı Mücadele
Domates Güvesi’ne Karşı Mücadele Yöntemleri, Growtech Eurasia Uluslararası Tarım Fuarı’nda Konuşuldu… Antalya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden Mehmet Şen, Antalya Expo Center’da 50 bin m2 alanda ziyarete açılan Growtech Eurasia 18. Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı’nda, Domates Üretim ve Ticaretini Tehdit Eden Tuta Absoluta’ya (Domates Güvesi) Karşı Alınması Gereken Önlemler Ve Mücadele Yöntemleri’ hakkında üreticilere bilgi Verdi.Domates üretiminin Antalya’da 2,5 milyon ton olduğunu söyleyen Şen, Rusya’nın bu anlamda çok önemli bir Pazar
Growtech Eurasia 18. Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı, bu yılda tarım sektörünün gündemindeki konularla ilgili pek çok etkinliğe ev sahipliği yaptı. Antalya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden Mehmet Şen, Rusya’nın 1 Mayıs 2018 tarihinden itibaren Türkiye’den domates alımını onayladığını ancak tek şartlarının ürünlerde Tuta Absoluta (Domates Güvesi) olmaması gerektiğinin altını çizdi. Rus heyetlerinin dönem dönem Türkiye’ye gelerek seraları incelediğini ve Tuta Absoluta kontrolleri yaptığını kaydetti.
Tuta Absoluta konusunda üreticilerin ve kamunun işbirliği içinde çalışması gerektiğini ifade eden Mehmet Şen, “Mücadelede Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış olan bitki koruma ürünleri kullanılmalı. Bu ürünleri bakanlığın internet sitesi veri tabanında bulabiliriz. Özellikle sosyal medya hesaplarında yer alan yanıltıcı bilgilere itibar etmeyin. Bu hesaplar üzerinden satışı yapılan ilaçlarda bakanlık onayı ve ruhsatı olup, olmadığına bakın. Yoksa, neden olmadığını sorgulayın.” diye konuştu.
Growtech Eurasia Uluslararası Tarım fuarı ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte konuşan Şen, Tuta Absoluta yani domates güvesi ile entegre mücadelede izlenen yolun engelleyici önlemler, gözlem ve mücadele ile kontroller olmak üzere 3 adımdan oluştuğunu ifade etti. Şen ,” 1. adımda kültürel önlemler, hijyen ve sağlık tedbirleri ile böcek tülü uygulaması yer almaktadır. 2. adım keşif ve izleme, fiziko-mekanik mücadele, biyoteknik yöntemler, biyolojik mücadele, karantina önlemleridir. 3. adım ise mücadelede etkinlik kontrolü, ekonomik zarar durumu değeri, ekonomik zarar eşiğinde ise uygun ilaçlama tavsiyeleri ile kimyasal mücadele karşımıza çıkmaktadır.” şeklinde konuştu.
Şen, bitkisel üretimde temel hedeflerini ise şöyle açıkladı: “Tarımsal üretim kaynaklarını koruyarak kaliteli tarım ürünlerine erişilebilirliği ve gıda güvenliğini ve yine üretimden tüketime kadar uluslararası standartalara uygun gıda güvenirliliğini sağlamak. Çevreye duyarlı ve etkin bitki sağlığı tedbirleri ile kaliteyi koruyarak bitkisel üretimi artırmak.”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.