Organ Naklinin Gizli Kahramanları Bir Araya Geldi

Acıbadem Bursa Hastanesi Organ Nakli Merkezi ekibi, geçtiğimiz günlerle keyifli bir organizasyonla bir araya geldi. Nakil sürecinin her aşamasında görev yaparak yeni hayatların başlamasına katkı sunan ekip üyeleri, tanık olduğu yüzlerce hasta ve hasta yakınının deneyimlerinden yola çıkarak, organ bağışının önemine değindiler.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de binlerce kişi hayata tutunabilmek için umutla, bağışlanacak organları bekliyor. Organ nakli sürecinin başarıyla tamamlanabilmesi için özel bir çalışma gerekiyor. Bu hızlı ve hassas olunması gereken süreçte organ nakli koordinatöründen ambulans şoförüne, laboranttan hasta bakıcısına, hemşiresinden doktoruna kadar pek çok görevlinin emeği geçiyor. Kurulduğu tarih olan 2011’den bu yana başta Bursa ve çevresi olmak üzere ülkemizin ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen hastalara hizmet sunan Acıbadem Bursa Hastanesi Organ Nakli Merkezi ekibi bir araya geldi.

 

Bu organizasyonun önümüzdeki günlerde imza atacakları başarılı nakiller için kendilerine güç verdiğini söyleyen Acıbadem Bursa Hastanesi Organ Nakli Merkezi Böbrek Bölümü Başkanı ve Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Oktay, “Hizmet vermeye başladığımız günden bu yana yüzlerce hastamızın ve yakınlarının yüzünün gülmesini sağlayan bu ekiple bir arada olmaktan mutluluk duyuyorum” dedi.


Görünen ve görünmeyen kahramanların işi

Türkiye’de, kadavradan organ bağışında Bursa bölgesinin başı çektiğini hatırlatan Prof. Dr. Bülent Oktay, bununla birlikte hala çok sayıda hastanın iyileşmek için umutla beklediğini söyledi. Organ nakli sayılarına bakıldığında ise böbrek nakilleri hala ilk sırada yer alıyor. Nakil şansı bulabilen böbrek hastaları için tıbbi anlamda son yıllarda önemli gelişmeler yaşandığı gözleniyor. Organ nakli son derece hassas bir konu olduğundan hem alıcılar, hem de vericiler için ameliyat öncesi ve sonrası dönemin de önemine işaret eden Prof. Dr. Bülent Oktay, “Yoğun çaba gerektiren organ nakli sürecinde bir hastaya yaklaşık 50 kişinin eli değiyor. Bu 50 kişinin her biri, farklı işleri büyük bir hassaslıkla ve gerektiği zamanda yapıyor ki, sonuçlar hastalarımız için başarılı olsun… Organ nakli ekibinin çalışması bir senfoni orkestrasına benzer. Her bir müzisyen farklı müzik aletini müthiş bir uyum içinde çalmalıdır ki, müziğin eşsiz güzelliği hissedilebilsin. Başarılı sonuçlara ulaşmada ekibin her bir üyesinin ayrı ayrı görevi bulunuyor. Ben de bu vesileyle ekibin her bir üyesine hastalar adına müteşekkir olduğumu belirtmek istiyorum” dedi.

Toplumsal bir sorun olan organ bağışı konusunda farkındalığın artırılmasında sivil toplum kuruluşlarının da çok büyük önemi bulunuyor. Bursa ve bölgesinde bu konuda başarılı projelere imza atan Bursa Böbrek Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (BÖBDER) üyeleri de bu organizasyonda Acıbadem Bursa ekibini yalnız bırakmadı.