Mobilya İhracatında Kara Bulutlar Dağılıyor
Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Onur Kılıçer, hükümetin destekleri sayesinde ihracatçının gücünü koruduğunu belirterek “İhracata kaldığımız yerden devam edeceğiz. Habur ve Gürbülak sınır kapılarının açılmasıyla özellikle Irak, Ortadoğu ve Afrika pazarına ihracatımız artacaktır. Fas ve Tunus başta olmak üzere Kuzey Afrika’da şimdiden yeni bağlantılar yapılmaya başlandı” dedi.
Onur Kılıçer: “Kamu bankalarının tüketicilere sunduğu düşük faizli kredi paketi, haziran ayından itibaren iç piyasayı canlandıracaktır. İç pazarda yıl sonuna kadar 60 milyar TL’lik satış hacmine ulaşmayı bekliyoruz.”
Dünyayı sarsan koronavirüs salgını nedeniyle gerileyen ihracatta, normalleşme ile birlikte kara bulutların dağılmaya başladığının ipuçları görülüyor. Akdeniz Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Onur Kılıçer, “Hükümetin destekleri sayesinde iç piyasada hareketlilik bekliyoruz. Yine destekler sayesinde ihracatçılarımız gücünü korudu, talebin gelmesiyle ihracata kaldığımız yerden devam edeceğiz” dedi.
Mayıs ayında AKAMİB’den yapılan ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 40 azalışla 43 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirten Onur Kılıçer, buna karşın normalleşmeyle birlikte ihracatta yeni bağlantıların da başladığı müjdesini verdi. Kılıçer “Mayıs ayında sadece defne, adaçayı ve mantar tarzı bitkilerin bulunduğu orman tali ürünleri ihracatında artış yaşandı. Mayıs ayında ihracatını yüzde 47 artıran orman tali ürünleri sektörü, 4,5 milyon dolarlık ihracat ile birliğin toplam ihracatından yüzde 10 pay aldı. Birliğimizin ana ihraç ürünü mobilyada ise koronavirüs etkisiyle mayıs ayında da ihracat kaybı yaşadık. Ancak, ihracatın yeniden artacağına yönelik sinyaller gelmeye başladı” şeklinde konuştu.
“Sınır kapılarının açılması mobilya ihracatımızı hızlandıracak”
Habur ve Gürbulak sınır kapılarının açılmasının mobilya ihracatına olumlu yansıyacağına dikkat çeken AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, Fas ve Tunus başta olmak üzere Kuzey Afrika pazarlarında yeni bağlantılar yapılmaya başlandığını, Avrupa ve Ortadoğu pazarlarında da pozitif gelişmeler olduğunu dile getirdi. Kılıçer şunları söyledi: “AKAMİB olarak, geçen yıl gerçekleştirdiğimiz toplam 753 milyon dolarlık sektör ihracatımızda en önemli pazarımız olan Irak ilk sırada yer aldı. 2019 yılında Irak’a yaptığımız ihracatımız yüzde 7,32 artışla 186,3 milyon dolar oldu. Koronavirüs salgının etkilerinin yaşandığı 2020 yılı Ocak-Mayıs döneminde ise Irak’a yönelik ihracatımız yüzde 25,95 oranında azalarak 55,6 milyon dolarda kaldı. Birliğimizin beş aylık toplam ihracatı ise 243,3 milyon dolar olarak gerçekleşti. Haziran başı itibarıyla tüm dünyada toparlanmaya yönelik gelişmeleri gözlemliyoruz. Kredi paketiyle iç pazarın hareketlenmesinin yanı sıra sınır kapılarımızın açılması ve ihracat pazarlarımızdaki gelişmeler pandemi dönemindeki kayıplarımızı yıl sonuna kadar telafi edeceğimizi gösteriyor.”
İç piyasada tüketici kredileri satışları artıracak
AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, ihracatta olduğu gibi iç piyasada da canlanma sinyallerinin geldiğini belirterek, normalleşme sürecine geçiş ve sosyal hayatın canlanması için kamu bankalarınca tüketicilere sunulan düşük faizli kredi paketinin iç piyasayı hareketlendireceğini söyledi. Pandemi döneminde ihtiyaçlarını ertelemek zorunda kalan vatandaşların alışverişlerini yapabileceğini, mobilya üreticilerinin de rahat bir nefes alacağını vurgulayan Kılıçer, “Kamu bankaları mobilya ihtiyaçları için tüketicilere 30 bin liraya kadar 6 ay ödemesiz azami 60 ay vade ve aylık 0,55 faiz oranıyla kredi sunuyor. Kredilerin mobilya, çeyiz, beyaz eşya, konut gibi birbirini tamamlayan sektörlerle birleştirilmesi 2020 yılını daha güçlü şekilde tamamlamamıza imkân sağlayacaktır. Özellikle temmuz ayında planlanan düğünler için ertelenen mobilya alışverişlerinin satışına başlanmasıyla sektörümüz eski günlerine hızlıca dönebilme imkânı bulacaktır. Haziran ayından itibaren başlayacak hareketliliğin iç pazarda yıl sonuna kadar 60 milyar liralık satış hacmine ulaşmasını bekliyoruz. Mobilya üreticilerinin kapasite kullanımlarını artırmalarına büyük katkı sunacağına inandığımız kredi destekleri, firmalarımızın ihracat pazarlarındaki rekabet gücünü artırmalarında da itici güç olacaktır.” diye konuştu.
Mobilyada beklentiler değişti
Özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde evlerinde uzun süre vakit geçiren insanların internet aramalarında mobilya ürünlerinin ciddi bir artış gösterdiğine vurgu yapan AKAMİB Başkanı, “Karantina süreci tüketicilerin mobilyadan beklentilerini de değiştirdi. Özellikle konforlu fakat evdeki alanları kısıtlamayacak ürünlere rağbet olacağını düşünüyoruz. Normalleşmenin başlamasıyla mobilya ürünlerinde talebin artacağını öngörüyoruz. Değişen beklentilere yönelik üretim yapan firmalar ise rakiplerine göre bir adım önde olacaklardır” dedi