Küçükkaya Sordu, Darısekisi Örnek Köy’ün Hikayesini Meral Seçer Anlattı
Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi’nin ilk örnek köy projesi olan “Darısekisi Örnek Köy Projesi” kapsamında kurulan Yörük Köyü, FOX TV’de ‘Çalar Saat’ programının sunucusu ve gazeteci İsmail Küçükkaya’yı ağırladı.
Darısekisi, Mersin’in Örnek Köyü oldu
Yörüklerin yoğun olarak yaşadığı Toroslar’ın eteklerindeki Darısekisi Mahallesi’nde köy kültürünü canlandırmak ve kadınlara istihdam sağlamak amacıyla hayata geçirilen proje Mersin’de örnek oldu. Gözne yolu üzerinde yer alan ve civar köylerin merkezi konumunda bulunan Darısekisi’nde bir Yörük Köyü kuruldu. Darısekisi’ndeki Örnek Köy’de kurulan köy meydanı, üretim alanları ve sabit satış stantlarının yanı sıra, Ortanca Sokak ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Proje kapsamında afetzedelerin yaşadığı sokakta 13 ev onarılıp rengarenk bir hale getirildi.
Darısekisi’ndeki ilk Örnek Köy’ün açılışı 24-25 Mayıs tarihlerinde “Yörük Kültürü ve Gastronomi Günleri”yle yapılmıştı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Darısekisi’ndeki Örnek Köy’ü milyonlarca liralık yatırımın daha ötesinde bir çalışma olarak gördüğünü vurgularken, Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer ise kooperatif olarak daha çok üretim aşamasında yer alacaklarını söyledi.
İsmail Küçükkaya sordu, Meral Seçer Darısekisi’ndeki Örnek Köy’ü anlattı
Mersin’e gelen FOX TV’nin sevilen ismi İsmail Küçükkaya, Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer’in ev sahipliğinde Darısekisi’ndeki Örnek Köy’ü ziyaret etti. Gezi sırasında Meral Seçer’le sohbet eden Küçükkaya, “Meral Hanım, şimdi biz Darısekisi Köyü’ndeyiz. Örnek bir köy. Öbür taraf da çok güzel, çok hoş bir yer olmuş. Bu tarafta da kadınlar üretim yapıyorlar. Siz kadın kooperatifi olarak destek veriyorsunuz değil mi?” diye sordu.
İsmail Küçükkaya’ya yapılan çalışmayla ilgili bilgi veren Meral Seçer ise şunları söyledi; “Burası Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi işbirliğiyle yapılmış ilk örnek köy. Mersin Büyükşehir Belediyesi buranın atölyelerini ve üretim alanlarını oluşturdu. Aslında Darısekisi’nin lokasyon olarak yayla yolu güzergahında bulunması ve insanların da buraya gelmesinin kolay olmasından dolayı avantajlı bir yer. Şimdi burada hem yöresel el işlerinin gelişmesi hem de gelecek nesillere aktarılması için kurslar başlatıyoruz.”
Meral Seçer, Küçükkaya’nın “Bir çeşit pilot uygulama gibi mi?” sorusu üzerine “Pilot uygulama. Buradan yayılacak bu” derken, “Peki kadınlar nasıl üretime dahil oluyor burada?” sorusunu ise şu şekilde yanıtladı; “Şimdi burası yeni başladı. Örneğin demin konuştuğumuz Gözne’den Hacer Hocam bu kursu burada verecek. Sonra biz bunu kooperatif olarak inovatif ürünler haline çevirip onlara kılavuzluk yapacağız. Yani üretimin artması konusunda destek vereceğiz.”
Küçükkaya’nın “Ürünlerin satılması konusunda bir şey yapıyor muyuz?” sorusunu da yanıtlayan Meral Seçer, “Destek veriyoruz. Sabit stantlar olacak. Aslında cazibe merkezi olması; burada yapılan etkinliklerle hem şehir içinden hem de şehir dışından insanlar buraya gelecek. Aktivitelerle bir çekim noktası olacak. Kadınlarımız da ürünlerini değerlendirme fırsatı bulacak” ifadelerine yer verdi.
Üretici kadınlarla Küçükkaya arasında keyifli sohbetler yaşandı
Ortanca Sokak’tan üretim ve satış alanlarına kadar her noktayı gezen Küçükkaya, üretici kadınların yoğun ilgisiyle karşılaştı. Bir üretici kadın “Senin gözün Atatürk’ün gözü gibi. Ben Atatürk’ü çok severim” derken, bir başkası ise “Nazar değmesin sana” diyerek Küçükkaya’ya nazar boncuğu taktı.
Üretici kadınlarla sık sık sohbet eden Küçükkaya, ürünlerini stantta satışa sunan Elife Yetkin’e “Burada Yörük kültürü var değil mi?” diye sordu. Yetkin ise Yörük kültürüne ait yağlığı göstererek, “Yörük kültürü var. Bu, Yörük kültürü. Babaannemden, annemden bize kalan bir dokuma” dedi.