KOBİ’lere MTSO’dan destek

Yapılan istatistiklerin Mersin’de yılda ortalama 130 şirketin açıldığını ve bu şirketlerin yaklaşık yüzde 60’ının yılsonunda kapandığını göstermesi üzerine harekete geçen Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), KOBİ’lerin kuluçka dönemini başarıyla atlatıp ayakta kalmasına yardımcı olmak adına KOBİ Akademi Destek Programı’nı başlattı. Yapılan araştırmaların kapanan şirketlerin büyük bölümünün bilgi eksikliğinden kaynaklı hatalar sonucu kapanmak durumunda kaldığını göstermesi üzerine konuyla ilgili çalışma başlatan MTSO, üç ayda bir düzenli olarak yeni açılan şirketleri bir araya getirip İş Kanunu’ndan, temel muhasebeye, desteklerden SGK mevzuatına kadar iş yaşamında gerek duyulabilecek konularda üyelerine ücretsiz eğitimler verecek.

MTSO KOBİ Akademi Destek Programı açılışı MTSO Yönetim Kurulu​ Başkanı Şerafetti​n Aşut’un katılımıyla gerçekleşti. Aşut, Ocak ve Şubat ayında yeni kurulan şirketlerin temsilcileriyle bir araya geldi. KOBİ’ler bir taraftan iş hayatında kendilerine fayda sağlayacak bilgilere ulaşırken diğer taraftan MTSO’nun çalışmaları hakkında bilgi alma fırsatı buldu.

Toplantı’nın açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut sözlerine, “Mersin’in yeni, genç ve umut veren firmalarının çok değerli temsilcileri, değerli girişimciler” diyerek başladı. Türkiye’de firma yaş ortalamasının çok genç olduğunu vurgulayan Aşut, 100 yılı aşan firma sayısının yok denecek kadar az olduğuna dikkat çekti. Bu sonucun arkasında memurluğa meyilli bir toplum yattığına işaret eden Aşut şunları söyledi:​

“Aslında bunun arkasında memurluğa meyilli bir millet olmamız, ülkemizde girişimcilik kültürünün geç oluşmasının yanında, başka nedenler de var. Bunun temel nedenlerinden birisi; oyunu ekonominin evrensel kurallarına göre oynamayışımızdır. Gelişmiş dünya ekonomileri şirketlerde, büyük veya küçük hiç fark etmez, kurumsallaşmaya gi​derken, biz ne yazık ki geleneksel tek kişiye bağlı aile şirketi mantığından sıyrılamadık. İş tanımlarını, iş ve sorumluluk paylaşımlarını, şeffaflığı ve hesap sorulabilirliği uygulayamadık. Ürünlerimizi ve firmamızı markalaşma konusunda bir adım öteye taşıyamadık, önem de vermedik. Daha doğrusu tek kişiye dayanan firmalarımızda, her sorumluluğu alan bizler, her işe koşturan bizlerden sonra, firmalarımızın ne olacağını düşünmedik. Bund​an dolayı da şirketleri idare edenler işi bırakınca, şirketlerimiz de öldüler.”

“İşe doğru başlamak önemli”

Uzun soluklu şirketlerin kurulumu için işe do​ğru başlamanın önemine değinen Şerafettin Aşut, doğru bilgi ile doğru adımların atılabilmesine yardımcı olmak, doğru bir vizyon çizebilmek adına KOBİ Akademi’yi başlattıklarını açıkladı. Bu çalışmanın yeni şirketlere önemli katkılar sunacağına inandığını vurgulayan Aşut, “Sürekli değişen dünya ekonomisi sürekli bir eğitim gerektiriyor. Kurumsallaşmadan markalaşmaya, Türk Ticaret Kanunu’ndan SGK Mevzuatı’na, İş Kanunu’ndan muhasebe konusuna ve bundan sonra birçok ​konuda yapılacak eğitim ve bilgilendirmelere kadar KOBİ Akademi’nin olağanüstü yararlı olacağına inanıyorum” dedi.

Bu noktada eğitim ve bilgilendirme buluşmalarına bilgi ve tecrübe paylaşımlarıyla büyük destek veren uzman, sektörün duayenleri ve bürokratlardan oluşan konuşmacılara da teşekkür eden Aşut, sözlerini, “Yeni firmalarımıza şunu tekrar hatırlatmak isterim. Odamızın kapısı her daim sizlere açıktır, tüm departmanlarımızla tüm profesyonel arkadaşlarımız hizmetinizdedir. Ben, bu konuya gösterdiğiniz ilgi için, gösterdiğiniz vizyon için sizlere teşekkür ediyorum. Bu eğitimlerle, firmalarımızın uzun soluklu, katma değer yaratan kalıcı firm​alar haline gelmesini diliyorum” diye tamamladı.

Başkan Aşut’un ardından MTSO Genel Sekreteri Kadi​r Döle​k Od​a hizmetleri hakkın​da yeni firmaları bilgilendirirken, MTSO Projeler Müdürlüğü’nden Fevzi Filik,​ firmaların işlerini geliştirmelerine yardımcı olabilecek KOBİ Destekleri ve​ Oda’nın firmaların yurtdışına açılmalarını sağlayacak Akdeniz İşletmeler Ağı ile Ticari Bilgi İstihbarat Merk​ezi hizmetleri hakkında sunum gerçekleştirdi.​​

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Akın katılımcılara Türk Ticaret Kanunu’nu anlatırken Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Abdullah Demiroğlu İş Kanunu ve SGK Mevzuatı hakkında bilgi verdi. Çalışma ve İş Kurumu Mersin Müdürlüğü’nden Özlem Yüzbaşıoğlu İŞKUR desteklerini anlatırken Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Ersin Gökgün ise temel muhasebe konusunda bilgi aktardı. Toplantı, soru cevap bölümüyle sona erdi.