Başkan Özyiğit, “Örnek projemizle Cumhurbaşkanlığı ve UNICEF’ten davet aldık”
Mersin Yenişehir Belediye Meclisi Nisan Ayı Olağan Toplantısının İkinci Birleşimi, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit başkanlığında yapıldı. Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan ve canlı olarak yayınlanan toplantıda gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı. Yenişehir Belediyesinin 2022 yılı faaliyet raporu oy birliğiyle kabul edildi. Mecliste konuşma yapan Başkan Abdullah Özyiğit, 4 yıllık hizmet sürecini de değerlendirdi. Başkan Özyiğit, Yenişehir Belediyesinin erken çocukluk gelişimindeki örnek projesinde geldikleri aşamayı meclis üyeleriyle paylaşırken, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu(UNICEF) tarafından davet aldıklarını ve projeyi sunacaklarını da söyledi. Ülkemizde erken çocukluk gelişim hizmetlerinin uygulama modelinin ve stratejisinin geliştirilmesinde Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı koordinesinde ve UNICEF iş birliğiyle hazırlanacak erken çocukluk gelişim stratejisi ve ulusal eylem planı için Yenişehir Belediyesi proje deneyimini anlatacak. Erken çocukluk gelişiminde ulusal eylem planı hazırlanırken Mersin Yenişehir Belediyesinin örnek projesi de katkı sunacak.
“Önümüzdeki hafta projemizi anlatacağız.”
Projenin tüm Türkiye’ye yayılması gerektiğine işaret eden Başkan Özyiğit, “Yenişehir Belediyesi Akademi’de yürüttüğümüz erken çocukluk gelişiminde ve ona bağlı olarak oluşturduğumuz eğitim kurumlarında önemli işler yaptığımızı ve Türkiye Cumhuriyeti’ne örnek bir proje gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve UNICEF, Türkiye’de ilk ve tek olan projemiz hakkında sunum yapmamızı talep etti. Önümüzdeki hafta projemizi anlatarak, katkı sunacağız. 2019 yılında projeyi hayata geçirirken, bunun bir çoban ateşi olduğunu ve tüm ülkeye yayılması gerektiğinin altını çizmiştik.” dedi.
“Anne karnındaki bir bebeğin beslenmesini sağlayacağız.”
Başkan Abdullah Özyiğit, “Barınma, gıda, temizlik, çevre, eğitim ve sağlık gibi kentimizde yaşayan vatandaşlarımızın ne sorunu varsa bu alanda emek vereceğiz ve çalışacağız. Yetersiz beslenmenin düşük yapma ve prematüre doğuma sebebiyet vermesi nedeniyle yeni bir çalışma başlatıyoruz. Hamile kadınların yetersiz beslenme durumu söz konusuysa, onlara gebeliğin altıncı ayından sonra almaları gereken gıdalara bir paket olarak sunacağız. Yani anne karnındaki bir bebeğin beslenmesini sağlayacağız. Dolayısıyla daha çocuk doğmadan onun sağlıklı bir birey olarak hayata gelmesi noktasında bir çaba sarfedeceğiz.” diye konuştu.
Mecliste, Belediye hizmetlerini sürdürebilmek için oluşabilecek nakit ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla ve EYT kapsamında emekli olacak personellerin emekli ikramiyeleri ile tazminatlarının ödenmesinde kullanılmak üzere nakit ihtiyacının karşılanması amacı ile yurtiçi bankalarından iç borçlanma yapılabilmesi için Belediye Başkanına yetki verilmesi ile ilgili teklife ait Plan ve Bütçe Komisyonu raporu oy çokluğuyla kabul edildi. Konu ile ilgili konuşan Başkan Abdullah Özyiğit,
“Hareket, Eğitim, Hemşehrilik, Dayanışma, Kentleşme ve Ekoloji’den oluşan 6 temel ilke üzerine inşa ettiğimiz hizmet anlayışımızda daha yaşanabilir bir kent için elbirliği ile çalışıyoruz ve çalışmalarımız devam edecek. Belediyenin bütün hizmetleri bir bütünlük arz ediyor. Bizim borçlanmak gibi bir niyetimiz, hedefimiz yoktu. Çok şükür kimseye de borcumuz yok fakat erken yaşta emeklilik dediğimiz olgu önümüze gelince, biliyorsunuz ki bu yıllardır konuşulan ama uygulanmayan seçim yaklaştığı için de seçimden önce bir seçim ikramiyesi gibi ortaya konan durum. Bununla ilgili elbette ucuz bir kredi çıktığında siz bu kararı buradan alacaksınız ki oraya borçlanabilesiniz. Zaten o borçlanmanın şekli direk olarak çalışanların hesabına aktarılmasıyla gerçekleşiyor. Yani onu belediyenin bütçesine direk olarak aktarıp kullandırmıyor. Bizim bu konuda iki tane teklifimiz var, birini kullanacağız. Ya borçlanacağız ya da gayrimenkulümüzü nakite çevirmek suretiyle bu borçlanmaya gerek kalmadan bu süreçten çıkacağız. Mesele şudur kurumlar borçlanabilir, bizim amacımız hizmet. Kasada para biriktirip de ‘kasamda şu kadar param var, kimseye ihtiyacım yok’ diyemem. O zaman ne için buradayız. Hizmete o kadar çok ihtiyaç var ki park, okul, kreş yaparsın dolayısıyla kasada para tutan bir belediye başkanının çok da makbul bir belediye başkanı olduğunu düşünmüyorum. ‘Ben arsa biriktiririm, ben para biriktiririm’ diyen arkadaşa da saygı duyarım. O da onun yönetim anlayışıdır. Bir spor tesisimizle alakalı bir meclis kararımız vardı ama kullanmadık, gerek görmedik. Şimdi de bu yetkileri alacağız, hesaplıysa kurumlar üzerindeki böyle bir mali yükü merkezi hükümet paylaşıyorsa oradan faydalanırız . Onun için tedbiri baştan alalım, yetki de bizde mevcut halde dursun zaten nereye harcadığımız bütün denetimlere açık, hepinizin gözü önünde, birlikte vereceğimiz kararlarla oluyor. ‘Yok efendim bunu şuraya harca da, şu kadarını buraya harca da’ onu zaten bütçede belirtiyoruz. Yetmediği zaman da aktarım yapıyoruz. Felaketler oluyor, hastalıklar oluyor, salgınlar oluyor. Depremi birlikte yaşadık, şu anda bine yakın kişiyi geçici barınma merkezlerimizde misafir ediyoruz. Onun için çok yüksek sesle ifade ediyoruz; diyoruz ki bu Mersin, tek bina yıkılmamış olsa da depremden en çok etkilenen illerden bir tanesidir. Onun için merkezi bir katkı sunulacaksa Mersin burada ihmal edilmemelidir. En azından bu hizmetleri veren belediyelere destek olunmalıdır. Biz de bilirdik Belediye olarak ‘mış gibi’ yapıp sırtımızı dönelim ama bizim yapımızda, karakterimizde bu yok. Eğer bu ülkede bir insan ihtiyaç sahibiyse, bir felakete uğramışsa yardımcı olmak vicdani ve insani sorumluluktur. Bunun gereğini Yenişehir halkı adına hep birlikte gerçekleştireceğiz . Dediğim gibi bu borçlanma talebi sadece uygun koşullarda oluşabilecek bir merkezi desteğin değerlendirilmesi hususunda elimizde hazır bulunsun şeklindedir.” ifadelerini kullandı.