Bağlarbaşında Yılın İlk Siyah İncir Hasadı Başladı
Akdeniz İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından Bağlarbaşı Mahallesi’nde gerçekleşen ‘Siyah İncir Hasadı’na; Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak’ın yanı sıra, Akdeniz İlçe Kaymakamı Muhittin Pamuk, Akdeniz İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Dinçer Göçmen, belediye başkan yardımcıları ve meclis üyeleri, Bağlarbaşı Mahalle Muhtarı Alikutsal Mete, Mersin Muhtarlar Dernek Başkanı-Kiremithane Mahalle Muhtarı Ali Gülgen, Akdeniz’e bağlı muhtarlar, üreticiler ve Bağlarbaşı sakinleri katıldı.
Gültak; “Bağlarbaşı incirini tüm Türkiye’ye tanıtacağız”
Etkinlikte konuşan Başkan Gültak, bölgede yetişen siyah incirin kaliteli olduğunun altını çizerek sahip çıkmak gerektiğini vurguladı. İhsaniye (Melemez) Mahallesi’nde, gurme turizmi üzerine Youtuber’lar götürdüklerini, bir günde 500 bin kişinin köyü tanıdığını söyleyen Başkan Gültak; “Bugün burada gerçekleştirdiğimiz ve televizyonlarımızdan da canlı yayınlanan etkinlik ve belediyemizin de imkanlarını kullanarak, Bağlarbaşı’nın siyah incirini tüm Türkiye’ye tanıtacağımızdan hiçbir şüpheniz olmasın” dedi.
“Dökülme sorununu çözmek için üreticiye demo-arazi sağladık”
Başkan Gültak; üretim aşamasında dökülen incir sorununu ortadan kaldırmak için de üreticilere destek verdiklerini kaydetti; bölgede, belediyeye ait 6 dönümlük arazinin 2 buçuk dönümünün erkek incir üretilmesi amacıyla demo-arazi olarak kullanılacağını ifade etti. Bölgede, 400 hektarın üzerinde gerçekleşen 125 ila 150 ton arasındaki siyah incir üretiminin, ciddi bir ekonomik kazanç olduğunun da altını çizen Başkan Gültak; sözlerini şöyle sürdürdü; “İki buçuk dönümlük demo araziden ve erkek incirin yetişmesinden sonra bu tonaj çok daha fazla artacaktır. İncirimizin çoğu yurtdışına gidiyor. Ama ne kadar çok üretirsek, mahallemize, ilçemize ve kentimize daha fazla ekonomik katkı sağlanmış olur. Kilosu 25 ila 30 lira, kimi zaman 40 liraya kadar çıkan bir ürün. Burada yetişen siyah inciri tüm Türkiye’ye tanıtmak ve öne çıkarma için çalışacağız. Hasadınız hayırlı, bereketli olsun.”
Akdeniz Belediyesi bünyesinde kurulacak olan sıcak ve soğuk asfalt tesisleri sayesinde, Akdenizli üreticilerin nakliye sıkıntısını tamamen ortadan kaldıracaklarını da söyleyen Başkan Gültak, bölgeye bir halı saha yapılması için gerekli çalışmaların da bayramdan sonra başlayacağı müjdesini verdi.
Pamuk; “Markalaşma, en az üretim kadar önemli”
Akdeniz İlçe Kaymakamı Muhittin Pamuk da konuşmasında, “Pandemi süreci; tarım sektörünün çok stratejik ve çok önemli bir sektör olduğunu gösterdi. Bizler, petrolsüz yaşayabiliriz ama ekmeksiz yaşayamayız. Pandemi süreci, bir kez daha bize bu gerçeği hatırlattı” dedi. Akdeniz’in; tarımsal üretim ve çeşitlilik açısından şanslı bir ilçe olduğunu kaydeden Kaymakam Pamuk, “Bu üretim ve çeşitliliğin daha üst noktalara çıkarılması son derece önemli. Bu da kamu-üretici, yerel yönetim-üreticinin işbirliği ve koordinasyonuyla ancak gerçekleşebiliyor” diye konuştu. Bağlarbaşı’na ayrı bir parantez açan Akdeniz İlçe Kaymakamı Pamuk; şöyle konuştu; “Bağlarbaşı’nda, incir üretimi konusunda çok önemli bilgi birikimi ve potansiyel var. Yıllık 150 ton civarında bir üretim gerçekleşiyor. Üretim önemli ama markalaşma, ürettiğimiz ürünün önce bölgede, daha sonra da tüm Türkiye’de, hatta dünyada tanınması, marka haline gelmesi, en az üretim kadar önemli. İşte bugün de burada, Bağlarbaşı siyah incirinin markalaşması noktasında bir birliktelik ve çaba içindeyiz. Bu noktada bizlere destek ve katkı veren Akdeniz Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz.”
“Siyah incirimiz marka değeri olarak tüketilmeli”
Akdeniz İlçe Tarım ve Orman Müdürü Göçmen ise, Türkiye’de siyah incirin ilk hasat edildiği bölgenin Bağlarbaşı olduğuna dikkat çektiği konuşmasında; “Bundan dolayı siyah incirimizin katma değeri yüksek olmakla birlikte, henüz istenilen noktada değiliz. Biz istiyoruz ki gerek ülkemizde, gerek yurtdışında, hasat edilen Bağlarbaşı siyah incirinin bir marka değeri olarak tüketilmesidir. Bunun için de çabalıyoruz. Bugün 400 dekarlık bir üretim alanımız var. Diğer bir amacımız da hem üretim sahasını hem de verimi arttırmak” dedi.
Konuşmaların ardından Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak ve Akdeniz İlçe Kaymakamı Muhittin Pamuk, belediye tarafından tahsis edilen siyah incir ilek arıcığı çoğaltma sahasında ekim yapıp can suyu verdiler. Etkinlikte, Dikilitaş Mahalle muhtarı Mahmut Yaman da siyah incirden ürettiği dondurmayı konuklara ikram etti.