Asırlık Girit Ekmeği Akdenizde Yaşatılıyor
İhsaniye (Melemez) Mahallesi’nde yaşayan Girit göçmeni kadınların talebi; Akdeniz Belediye Başkan Gültak’ın talimatıyla, asırlık ekşi mayalı ekmeklerin üretileceği 4 adet yeni ekmek fırını yapıldı. Pişirilecek ekşi mayalı ekmekler, kooperatif vasıtasıyla Mersin’in farklı noktalarında satışa sunulacak.
Girit göçmeni vatandaşların ağırlıklı olarak yaşadığı ve Akdeniz ilçe sınırları içerisinde bulunan İhsaniye (Melemez) Mahallesinde, bir asrı aşkın süredir üretilen ve büyük talep gören ekşi mayalı ekmekler pişiriliyor. Geçen haftalarda Melemez’i ziyaret eden Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak; mahalleli kadınların yeni ekmek fırınları yapılması talebiyle karşılaştı. Mahalleli kadınların bu talebini hemen değerlendiren ve fen işleri ekiplerine talimat veren Başkan Gültak, uygun yerlere yeni fırınlar yapılmasını istedi. Başkan Gültak’ın bu talimatıyla harekete geçen ekipler, mahalleye 4 adet yeni ekmek fırını kurdu.
Başkan Gültak, yeni fırınları inceleyip ekmek pişirdi
Mahalleyi son ziyaretinde, yapılan yeni fırınları da inceleyen Başkan Gültak, kadınlarla birlikte ekmek pişirdi. Sözlerine; “Bir adı Melemez, bir adı İhsaniye olan; tabiri caizse Girit köyündeyiz” diyerek Başlayan Başkan Gültak; “Seçildiğimiz günden beri zaman zaman buraları ziyaret ediyoruz. Youtuberlar ile veya farklı kanallarla köyümüzü Türkiye'ye tanıtmaya çalışıyoruz. Geçenlerde oyuncu arkadaşlarımızı buraları görmeleri için yönlendirdim. Mahallemizi turizm açısından da önemsiyoruz. Zeytin, zeytinyağı, reçel çeşitleri, kendilerine has yemek kültürleri mevcut. Mutlaka gelip görülmesi gereken bir mahallemiz” dedi.
“Lezzetli ekmekleri tüm Mersinlilere ulaştırmak istiyoruz”
Giritli kadınların pişirdiği ekmeklerin, yaklaşık bir asrı aşkındır ekşi maya ile üretildiğini kaydeden Başkan Gültak; “Bu asırlık bir kültürdür. Girit örf ve adetlerini yaşatmak adına bir kooperatif kurduk. Burada üretilen lezzetli ekmekleri Akdeniz’e, Mersin’e, sonrasında tüm Türkiye’ye ulaştırmak istiyoruz. Bu ekmeği üreten kadınlarımızın bizden fırın istekleri oldu. Biz de bu kültürü yaşatmak adına İhsaniye Mahallemize şu ana kadar 4 adet ekmek fırını yaptık ve 1 tane daha yapacağız. Biz örf ve adetleri yaşatmak istiyoruz. Çünkü bunların her biri tarihi bir miras ve bu mirasın devam etmesi gerekiyor” diye konuştu.
“Kürt vatandaşların yaşadığı mahallelere de tandırlar yaptık”
Başkan Gültak, bundan bir yıl önce de ağırlıklı olarak Kürt kökenli vatandaşların mahallelerinde tandırlar yaptıklarını ve bunun memnuniyetle karşılandığını kaydederek; “Akdeniz; kültürlerin yani tüm renklerin birleştiği bir ilçemiz. Biz de gücümüzün yettiği kadar bu kültürleri yaşatacağız. Burada en çok önemsediğimiz şey ise, bu kültürlerimizin barış, kardeşlik ve huzur içinde beraber büyümeleri ve gelişmeleridir” ifadelerini kullandı.
İhsaniye Mahalle Muhtarı Yücel Şen de konuşmasında; “Sayın Başkanımız Mustafa Gültak, her konuda mahallemize destek veriyor. Hizmet deyince de aklımıza gelen tek isim M. Mustafa Gültak oluyor. Burada
ekmeklerimizi pişirmek için 4 adet fırınımız yapıldı. Yakında 1 tane daha yapılacak. Kültürümüzü yaşatmak adına verdiği tüm desteklerden dolayı Sayın Başkanımız Gültak’a çok teşekkür ediyoruz” dedi.