AB Kaynak Yaratma Girişimini Başlatıyor
Bu çabaları desteklemek için fon toplamak üzere Avrupa Birliği ve ortakları dünya genelinde bir kaynak yaratma maratonu başlatacaktır. Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler ve örgütler, başlangıçta 7.5 milyar Avroluk hedef fon miktarına ulaşmak için destek olmaya davet edilmişlerdir.
Avrupa Komisypnu Başkanı von der Leyen şunları söylemiştir; “Tüm dünyayı, liderleri ve halkları koronavirüse karşı bir araya getirmeliyiz. Sadece 10 gün içerisinde küresel bir kaynak yaratma girişimi başlatacağız zira koronavirüsü yenmek için küresel ölçekte bir müdahale ve birçok cephede harekete geçilmesi gereklidir. Aşıyı geliştirmeli, üretmeli ve dünyanın her köşesine herkesin ulaşabileceği fiyatlarla ulaştırmalıyız.”
Dünyanın dört bir yanındaki araştırmacılar ve yenilikçiler insanların hayatını kurtarmak ve sağlımızı korumak için çok yoğun şekilde çalışmaktadır. 4 Mayıs’tan itibaren Komisyon ülkelerden ve ticaret kuruluşlarından fon taahhütlerini almaya başlayacaktır. Komisyon aynı gün ayrıca devam etmekte olan bir yenileme sürecini başlatacak olan küresel kampanyanın sonraki kilometre taşlarını da duyuracaktır.
Komisyon ayrıca hükümetleri, ticari işletmelerin liderlerini, tanınmış isimleri, yardımseverleri, sanatçıları ve yurttaşları bu küresel kaynak yaratma çabalarına ilişkin farkındalık yaratmaya davet etmektedir. Toplanan fonlar üç alana aktarılacaktır: teşhis, tedavi ve aşılar.
Maraton için geri sayım bugün yani Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen Dünya Aşı Haftasının ilk gününde başlıyor. Bu yılki teması #VaccinesWork for All (Aşı Herkese Yarıyor) olan kampanya, hem aşıların hem de bu aşıları geliştiren, ulaştıran ve alan kişilerin her yerde herkesin sağlığını koruyabilmek için nasıl çalıştıkları üzerinde odaklanacaktır.
Yürütülen çalışmalar ve katılım hakkında daha fazla bilgi için bakınız ‘Koronavirüse Küresel Müdahale’ internet sitesi: europa.eu/global-response
Arka Plan
26 Mart’ta koronavirüs pandemisi konusunda gerçekleştirilen olağanüstü toplantıda, G20 pandemiye hazırlık ve müdahaleye yönelik küresel bir girişim oluşturulması hususunda mutabık kalmıştır. Bu küresel girişim “aşı, teşhis ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesini ve hayata geçirilmesini hızlandırmak için evrensel, etkin ve sürdürülebilir bir finansman ve koordinasyon platformu” şeklinde faaliyet gösterecektir.
24 Nisan’da, DSÖ ve ilk etapta bir grup küresel sağlık aktörü yeni COVID-19 ile ilgili temel sağlık teknolojilerinin hızlı bir şekilde geliştirilmesi, üretilmesi ve bunlara adil küresel erişim sağlanması için çığır açan bir küresel işbirliği başlatmıştır. Bill ve Melinda Gates Vakfı (BMGF), Epidemik Hazırlık ve İnovasyon Koalisyonu (CEPI), Küresel Aşı ve Bağışıklama İttifakı (GAVI), Küresel Fon, UNITAID, Wellcome Trust ve Dünya Bankası bu grup içerisinde yer almaktadır. Girişim hep birlikte, COVID-19 virüsü ile herkes adına mücadele için yenilikçi araçlara adil küresel erişim amacını paylaşmaktadır. Ortak eylem çağrıları için bakınız.
Sağlık aktörlerinin ortak eylem çağrısına yanıt verebilmek amacıyla AB Fransa, Almanya, Birleşik Krallık, Norveç ve Suudi Arabistan ile güç birliği yaparak, bir taahhüt konferansına ev sahipliği yapacaktır. Konferans kararı, Başkan von der Leyen tarafından 15 Nisan’da yapılan ve COVID-19’a karşı geliştirilecek aşı için fon yaratılması amacıyla Komisyon’un bir online taahhüt etkinliği düzenleyeceğini ifade eden duyuru sonrası alınmıştır.
Buna paralel olarak, Komisyon koronavirüs yayılımının önlenmesi için aşı, yeni tedavi, diagnostik testler ve medikal sistemlerin geliştirilmesi için araştırma ve inovasyon tedbirlerine yüz milyonlarca Avro destek taahhüdünde bulunmaktadır.