Mersin Kenti Edebiyat Ödülü Yazar Nursel Duruel'in
Türkiye ve Mersin’de edebiyat ilgisini geliştirmek ve ulusal ölçekte bir verime dönüştürmek, edebiyat okurlarının dikkatini nitelikli örneklere çekmek üzere Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) girişimiyle 2007 yılında başlayan Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’nün 13’üncüsü düzenlendi. Türk edebiyatının gelişmesine katkıda bulunmuş kişileri onurlandırmak, daha yaygın okunmasını sağlamak adına aralıksız düzenlenen Türkiye’nin ilk ve tek edebiyat ödülünün bu yılki sahibi Yazar Nursel Duruel oldu.
Bu yıl Mersin Kenti Edebiyat Ödülü Değerlendirme Kurulu; Celâl Soycan, Turhan Günay, Metin Cengiz, Yavuz Özdem ve Cemal Sakallı’dan oluştu.
Ödülünü Duruel'e MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Meclis Başkanı Hamit İzol, MTSO eski Meclis Başkanı ve Mersin Kent Konseyi Başkanı Faik Burakgazi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'in eşi Meral Seçer ile birlikte takdim etti.
Duruel: "Son derece değerli bir ödül"
Ödülünü almasının ardından yaptığı konuşmasında Nursel Duruel, "İlk kez ödül almıyorum. Aldığımdan çok daha fazla seçici kurullarda görev alarak ödül verilmesine katkı sundum. Ancak buradaki ödül bana çok farklı geldi, çok heyecanlandım. Çünkü niteliği çok farklı ve anlamlı" değerlendirmesini yaptı. Kent adına verilen tek ödül olduğunu hatırlatan Duruel, "Bu ödülün başka kentlere de örnek olmasını dilerim. Umarım Mersin Kenti Ödülü de gelecek kuşaklara doğru sürer gider" dedi. Bu ödül ile Mersin'in başka kentlerle diyaloğunu artırdığına da dikkat çeken Duruel, "Ödül aracılığıyla başka kentlerden edebiyatçılar topluca Mersin'e geldik. Giderken de Mersin'den esintilerle, buradan aldığımız ilhamla ayrılacağız. Böyle bir ödül düşüncesini oluşturanlara ve günümüzde emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Bir ödülü değerli kılan çeşitli unsurlar bulunduğuna değinen Duruel, bu unsurlar arasında kimin verdiği, daha önce kimin ödül aldığı, kimin adına verildiği gibi maddeler sayılabileceğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı:
"Ödülü veren kurum ve Türkiye'de tek olma özelliğinin çok kıymetli olması kadar, geçmişte ödül verilen kişiler de benim için ayrıca önemli. Bu yıl Bursa'da Mersin Kenti Edebiyat Ödülü'ne layık görülen ilk edebiyatçı Nezihe Meriç yılıydı. Ben de bu çalışmada danışman olarak görev aldım. Bir yıl boyunca Nezihe Meriç'i çalışmamın ardından kendisiyle aynı ödülü bugün paylaşıyor olmam beni ayrıca heyecanlandırdı. Çok teşekkür ediyorum."
Kızıltan: "Hayal etmezsek gelişemeyiz"
Kitap okumanın insanların her zaman hayal dünyasını geliştirdiğini ifade eden MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, hayal etmeden gelişmenin mümkün olmadığını söyledi. Bu bağlamda Mersin Kenti Edebiyat Ödül Töreni'ni çok önemsediklerini vurgulayan Kızıltan, "Bu ödül, Mersin'in kültürel anlamda tanıtılmasının yanı sıra bence ödül alan edebiyatçılarımız aracılığıyla kendimize, toplumumuza, insanlığa ve evrensel değerlere karşı bir duyarlılık yaratma çabası taşıyor" değerlendirmesini yaptı.
Duyarlılıklardan yoksun bir çağda merhamet, empati, evrensel hak ve adalet eksikliği yaşandığına değinen Kızıltan, "Edebiyat bu duyarlılığı artırmaktır. Öyküleriyle bizlere; sorgulayan bir beyin, yaratıcı bir zeka, duyarlı bir yürek, evrensel bir ahlak ve kocaman bir insan sevgisi veren Sayın Nursel Duruel'e teşekkür ediyoruz. Ödülümüzü kabul ederek, kentimizi onurlandırdığı için teşekkür ediyoruz" dedi.
İzol: "Sanat herkesin göremediğini görmektir"
MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol ise sözlerine, "Sanat herkesin göremediğini görmektir. Bunun için herkes sanatçı olamaz" diyerek başladı. Sanatta temel amacın görebilme, tepki gösterebilme ve insan olmanın gereği olan bir duyarlılık seviyesine erebilme becerisi kazanma olduğunu kaydeden İzol, "Biliyoruz ki yaşadığımız dünyayı ve hayatı bir sanatçıdan daha iyi kimse anlatamaz. Biz onları ödüllendirmiyoruz. Aslında onlara kulak vermekle bir anlamda kendimizi ödüllendiriyoruz" değerlendirmesini yaptı. Bu bağlamda Duruel'e seslenen İzol, sözlerini, "Bizi sorgulamaya, hayal kurmaya teşvik ettiği için, empati kurabilmemize yardımcı olduğu için kendisine teşekkür ediyoruz. İyi ki varsınız Sayın Duruel, sizler var olun ki, bizler de var olalım" diye tamamladı.
Soycan: "Bu ödül edebiyatta bir saygı anıtı gibi"
Seçici Kurul Üyesi ve Eleştirmen Celal Soycan ise konuşmasında Mersin Kenti Edebiyat Ödülü'nün önemine değindi. Mersin'in özünde edebiyat bulunan bir kent olduğuna değinerek, böylesi bir ödülün de kentin markalaşmasında büyük rol oynadığını kaydeden Soycan, ödülün 13 yıldır aralıksız devam etmesinin ayrıca önem taşıdığını, Mersin Kenti Edebiyat Ödülü'nün artık Türk edebiyat dünyasında bir 'saygı anıtı' gibi oturduğunu söyledi.
Korat: "Onun öykülerini aklınızda tutarsınız"
Ödül sahibi Duruel hakkındaki görüşlerini anlatan Yazar Gürsel Korat, bir edebi yapıtını anlamanın en önemli şartının duyu organlarıyla kurduğu mesafede gizli olduğunu söyledi. Bu bağlamda Duruel'in öykülerinde sesler ve görüntülerin öne çıktığını kaydeden Korat şu değerlendirmeleri yaptı:
"Hikayelerindeki çağrışımları karakterlerinin yapısından hız alan bir yapıdadır. Sözü titizdir, fazla uzatmaz. Ne yapar eder akılda kalır. Bir öykünün iyi olup olmadığını da akılda kalıp kalmaması ile ölçerim. Onun öykülerini mutlaka aklınızda tutarsınız. Kendi anlatıcı sesi çok şehirlidir. Modern anlatıcının sesidir."
Günay: "Öykülerinde şiirsel tatlar sunuyor"
Gazeteci Yazar Turhan Günay ise Duruel'i şöyle anlattı:
"Öykü alanının olgun bir yazarı olarak girdi edebiyatımıza. Derin, duyarlı, inceliklerle dolu anlatımıyla ilgi çekiciydi. Öykülerinde hiç görmediğimiz şiirsel tatlar sundu. Öykücülüğün sessiz ve derinden kaynayan ve bir o kadar güçlü akan ırmağıdır Sayın Duruel. Kendisi ayrıntılara yaşam kazandırıyor. İnce eleyip sık dokuyor. Yalın anlatımı bizlere tekrar edilemeyen, kopyalanamayan bir dil sunuyor. Huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum."
Tören toplu fotoğraf çekimi ve kokteylin ardından sona erdi.