5. Mersin Kitap Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı
CNR Holding kuruluşlarından Pozitif Fuarcılık tarafından Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Mersin Yenişehir Belediyesi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) işbirliği ve KOSGEB desteği ile düzenlenen 5. CNR Mersin Kitap Fuarı, Mersin CNR Expo Yenişehir Fuar Merkezi’nde ziyaretçilerine kapılarını açtı.
“Kitap okumaya özel bir vakit ayırmalıyız”
Fuarın resmi açılış töreninde konuşan T.C. Mersin Valisi Ali İhsan Su, kentin eğitim, turizm, sağlık, tarım ve kültür alanlarında önemli faaliyetlere ev sahipliği yaptığını belirterek, kitap fuarının da bunlardan en önemlisi olduğunu vurguladı. Mersin’de fuar sayısının artmasıyla birlikte kente ayrı bir hareketlilik geldiğini ifade eden Ali İhsan Su, “Kitabın insan hayatında çok önemli bir yeri var. Mesela insanlık tarihi boyunca bilgi edinmenin temel kaynağını kitaplar oluşturmuştur. Bunun yanı sıra edindiğimiz bilgilerin kayda geçirilmesinde en önemli unsur yine kitaplardır. Ayrıca bu bilgileri kitaplar vesilesiyle yeni nesillere aktarıyoruz. İşte bu üç unsur kitabın önemini açık bir şekilde ortaya koyuyor. Bu nedenle kitaplar hayatımızın en önemli parçasıdır. Kitap okumaya özel vakit ayırmalıyız” diye konuştu.
“Kitaba yakın olmak medeniyete de yakın olmaktır”
Törende konuşan AK Parti Mersin Milletvekili Hacı Özkan ise, tarih boyunca bilgiye önem vermiş olan bir millet olduğumuzu belirterek, “Kitaba ne kara yakın olursak, medeniyete de o kadar yakın oluruz. Tarih bunun şahididir. Milletimizin kitaba yakın olduğu zamanlarda nasıl eserler ürettiğini, nasıl huzur içinde yaşadığını çok iyi biliyoruz. Toprak işgalini kaldırmak kolay, ama zihinsel işgali ortadan kaldırmak çok zordur” dedi.
“Kitabın sıcaklığı, kokusu ve hissi çok kıymetli”
Açılışta konuşan Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca ise; 5 yıl önce ilk kitap fuarının açılışında, akıllarda hep“acaba başarılı olabilir miyiz” yönünde endişeler oluştuğunu, ancak zamanla bunun aşıldığının altını çizdi. Mersin gibi kitabın en fazla okunduğu bir kentte kitap fuarı yapmanın önemine değinen Adem koca, “Kitabın sıcaklığı, kokusu, dokunduğunuzda aldığınız his çok önemlidir. Öğrencilerimizi geleceğe hazırlamamız açısından kitap fuarımız gerçekten de çok kıymetli. Hacim olarak da 3 salonun tamamının faaliyet halinde olması bizleri çok memnun etmiştir” dedi.
“Bilgiye önem veren toplumlar bir adım önde”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanvekili Gülcan Kış ise konuşmasına kültür, sanat ve bilgi dolu güzel bir etkinlikte bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğunu dile getirerek başladı. Bilgiye önem veren toplumların dünya tarihinde her zaman bir adım önde olduklarını ifade eden Gülcan Kış, “Mustafa Kemal Atatürk bilgiye değer veren büyük bir liderdi. Özellikle ‘bir gün bilimle ters düşersem, bilimi seçin’ sözü, bilgiye olan inancını da ortaya koymaktadır” dedi. Kültürel etkinliklerin topluma sunduğu umut verici ışığını sonsuza kadar desteklediklerini de açıklayan Gülcan Kış, “Kitap fuarının çocuklarımıza ve gençlerimize okuma alışkanlığını kazandırma noktasında farkındalık yaratacağını düşünmekteyiz” dedi.
“Kitapları hayatımızın ayrılmaz parçası yapmalıyız”
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Fuad Budur ise açılışta yaptığı konuşmasında; Mersin’de düzenlenen her fuarın kentin bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılmasına önemli katkılar sağladığını açıkladı. Fuarlar içerisinde kitap fuarının ayrı bir öneme sahip olduğunun altını çizen Ali Fuad Budur, “Çünkü yaşadığımız her sorunun altında eğitimsizlik yatıyor. Tabi her sorunun çözümünü de yine eğitimde buluyoruz. O nedenle bilgiyi kullanmalıyız, onu değerli kılmalıyız. Tarih ve bilim kitaplar sayesinde gelecek nesillere aktırılıyor. Bu yüzden de kitapları hayatımızın ayrılmaz bir parçası yapmalıyız. Bu noktada anne ve babalara, eğitimcilerimize, çocuklarımıza okuma sevgisini aşılamaları anlamında çok görevler düşmektedir. Bol bol kitap okumalıyız” şeklinde konuştu.
“Mersin’i bölgesel bir fuar merkezi yapacağız”
CNR Holding CEO / İcra Kurulu Üyesi Sayın Ali Bulut ise konuşmasında teknolojinin hızlı bir şekilde dijitale dönüştüğü günümüzde çocukları ve gençleri kitapla buluşturmanın önemini çok iyi bildiklerini anlattı. Ali Bulut, “Bizim çocuklarımıza ve gençlerimize kitap sevgisi aşılamak gibi önemli bir misyonumuz var. En fazla kitabın okunduğu kentte kitap fuarı gerçekleştirmek bizleri ayrıca onurlandırmaktadır” dedi. Tüm dünyada artık kentlerin fuarlarla rekabet eder hale geldiğine dikkat çeken Ali Bulut, Barcelona, Münih gibi fuar kentleri arasında İstanbul’un da girdiğini ifade ederek, “Dünyada 500 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşan fuarcılık sektöründen daha fazla pay almamız lazım. Bu sayede bir yandan ihracata ve turizmine katma değer sağlarken diğer yandan ise kent ekonomilerinin canlanmasına önemli katkılar sunuyoruz” dedi. CNR Holding olarak 2020 yılında Mersin’de turizmden mobilyaya, ev tekstilinden kuyumculuk ve lojistik sektörüne kadar birçok alanda ihtisas fuarları düzenleyeceklerini de bildiren Ali Bulut, “Bu anlamda yerel yönetimlerin desteğine ihtiyacımız var. 2020 yılında Mersin’i bölgesel bir fuar merkezi yapacağız” dedi.
Fuar 1 Aralık’a kadar kitapseverleri bekliyor
100'ün üzerinde yayınevi ve 300’ü aşkın markaya ait kitapların okuyucularıyla buluşacağı fuarı yaklaşık 150 bin kitapseverin ziyaret etmesi bekleniyor. 1 Aralık 2019 tarihine kadar sürecek olan fuar, başta polisiye romanların güçlü kalemi Ahmet Ümit olmak üzere, birbirinden kıymetli yazarları da ağırlayacak. 12.500 metrekarelik alanda düzenlenecek 5. CNR Mersin Kitap Fuarı’nda kitapseverler, 9 gün boyunca 300’ü aşkın imza gününün yanı sıra paneller ve söyleşilerde en çok sevdikleri yazarları yakından görme ve tanıma fırsatı bulacaklar. Fuarı Milli Eğitim’e bağlı okullardaki öğretmen ve öğrenciler ücretsiz ziyaret edebilecekler.