Kırmızının Uykusu, Türkiyeyi temsil edecek
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü 3. Sınıf öğrencisi Emre Çelik, bölüm hocası Yrd. Doç. Dr. Can Diker danışmanlığında final ödevi için çektiği “Kırmızının Uykusu” adlı kısa filmiyle Türkiye’yi temsil edecek. “Kırmızının Uykusu”, bu yıl Fransa’da ve İtalya’da düzenlenecek film festivallerine kabul edildi.
Başlarken, kendimi denemek istiyordum
İkinci sınıfta kısa film çekmeye karar verdiğini ve sınıf arkadaşlarıyla bir ekip oluşturduğunu belirten Çelik; oyuncu ve mekan koordinasyonundan sonra senaryoyu hazırladıklarını söyledi. Senaryo sürecinin oldukça uzun sürdüğünü ve çekim aşamasında bazı aksilikler yaşadıklarını belirten Çelik, “Kırmızının Uykusu” filminin ilk kısa film projesi olduğunu söyledi. Daha önce hiç kısa film çekmediğini belirten Çelik, filme başlarken kendini denemek istediğini de ifade etti.
“Ekip oluştuktan sonra filmi çekmeye başladık, kısa film olmasına rağmen kurgu aşamasında iki ay gibi bir süre uğraştım” diyen Çelik, “Filmi çıkardıktan sonra bir şansımı deneyeyim dedim ve başvurulara başladım. Açıkçası festivallerle ilgili hiç bir bilgim yoktu, güzel olup olmadığına da karar veremiyordum. Zaten ilk filmim. Ben yine de filmimi Türkiye’de 20’ye yakın festivale gönderdim, iki festivalden geri dönüş alınca ise çok mutlu oldum” dedi.
Festival Haziran ayında başlayacak
Filminin ilk olarak Adana Film Festivali’nde finalist olduğunu söyleyen Çelik, ikinci başarıyı ise TRT’de elde ettiğini ifade etti. “ İkinci ödül aldığım haberi de beni çok mutlu etti. Ankara’da ödül aldıktan sonra yine festivaller açıklanmaya başladı. Daha sonra uzun bir süre boşluk oldu. Ben filmden ümidi kesmeye başladım, ‘Bir şey olmayacak’ derken iki hafta önce aldığım yeni bir mail ile yeni kapılar açıldı. Fransa’da Clermont Film Festivali’ne Türkiye’yi temsilen gönderdiğim film “Kırmızının Uykusu” festival kataloğunda Türkiye’yi temsilen bulunacaktı. Böylece Fransa’da Clermont Film Festivali’ne 15 film arasına girmeyi başardık. Bu festival 2-10 Şubat 2018 tarihleri arasında gerçekleşecek. Üç gün önce de İtalya'dan bir haber aldım. Orada da filmimiz festivale kabul edildi. 2018 Haziran ayında festival başlayacak” şeklinde konuştu.
Filmin içeriğinde tüketim toplumunu eleştirmek istedik
Filmin içeriğinde tüketim toplumunu eleştirmek istediklerini dile getiren Çelik, “Ben kalabalık bir ortama girince insanların ne yaptıklarına bakarım ilk olarak telefonlarla mı oynuyorlar, sohbet mi ediyorlar bayağı gözlemlerim. Gözlemim şu ki insanlar genellikle telefonlarıyla oynuyorlar. Tüketim toplumu malum, bazı popüler restoran, kafeler doludur, vakitler buralarda geçirilir…” dedi.
Ekiple çalışmak, ortaya daha güzel şeyler çıkarıyor
Bu işe sınıf arkadaşı Baki Kalma ile başladıklarını söyleyen Çelik, “Fikirimi ilk olarak arkadaşıma söyledim. Şöyle bir senaryo var olur mu diye sordum o da olur çekelim deyince başladık. Tek başıma güzel bir şey yapamayacağımı biliyordum. Çünkü ikinci bir göze her zaman ihtiyaç oluyor. Görmediğin şeyi o görebiliyor, hatayı yakalıyor… Ekiple çalışınca daha güzel şeyler çıkıyor ortaya. 1-2 gün bir evde buluşup orada kaldık senaryo üzerinde çalıştık. En son bitirdik senaryoyu ve çekim aşamasına geldik” dedi.
Şaşkınlık ve sevinci aynı anda yaşıyorum
Emre Çelik, başarısıyla ilgili duygularını şu sözlerle dile getirdi: “Güzel bir duygu, bayağı güzel. Çok şaşırdım, beklemiyordum açıkçası. Şuan şaşkınlık ve sevinci bir arada yaşıyorum.”