MTOSB Başkanı Sabri Tekli oldu
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen 13. Olağan Genel Kurula, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, MTOSB Başkanı Sabri Tekli, Mersin GİAD Başkanı Mehmet Serkan İzol, MTOSB Bölge Müdürü Halil Yılmaz, MTOSB Yönetim Kurulu Üyeleri ve çok sayıda sanayici katıldı. Divan Kurulu Başkanlığı’na Makine Mühendisleri Odası Başkanı Akar Tülücü seçildi.
MTSO Başkanı Şerafettin Aşut Genel Kurul öncesinde bir konuşma yaparak, ‘Üreten bir kent olabilmek için, sadece “tarım” yeterli değildi. Sadece küçük sanayi mantığı, üreten bir kent olmaya yetmiyordu. Gerçekten üreten, katma değerli üreten, istihdam yaratan ve ihracatla gerçek zenginliği yaratan bir sanayi kenti olmak için, Organize Sanayi Bölgesi Mersin için elzemdi. Bizden önceki değerli büyüklerimizin katkılarıyla, ilimizin sanayisinin gelişmesi adına bu ihtiyaç görüldü ve 1976 yılında Mersin-Tarsus OSB’sinin kuruluşunun adımları, Mersin ve Tarsus Odalarının, dönemin Yerel Yönetimlerinin ve Valiliğinin çabaları ile atıldı’ dedi.
Aşut konuşmasının devamında, ‘Ne mutluyuz ki, birçoğumuz bu sürecin başından sonuna veya çeşitli aşamalarının içinde olma şansını elde ettik’ diyerek şunları ifade etti:
Bu süreçte; Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak; Sanayimizi ve sanayicimizi asla ihmal etmedik, ikinci planda bırakmadık. Bir sanayici Oda Başkanı ve geçmiş dönemlerde Mersin-Tarsus OSB’nin Yönetim Kurulu Başkanlığını da yapmış bir kardeşiniz olarak; bugün üzerinde üretim yaptığımız bu çorak ve atıl toprakların; katma değer üreten yerlere dönüşmesinde adım adım çalıştık, birlikte emek verdik. Kuruluşundan bu güne emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Birçok isim var ama bazı isimler var ki, anmadan geçemeyeceğim; Ertuğrul Karaoğuz'u, İbrahim Değer'i, Kadri Şaman'ı anmadan geçemeyeceğim.
Okan Merzeci ve Burhanettin Kocamaz’ın gösterdiği yerel yönetim vizyonunu dile getirmeden geçemeyeceğim. Geçmiş dönem Oda Başkanlarımızı; özellikle, Ahmet Uyar’ı ve Teoman Sungur’u; kamu otoritesi adına bu vizyonu gösteren dönemin Valisi Sayın Şenol Engin'i anmadan geçemeyeceğim.
1976’da atılan bu adımla, 1985’de kurulan Müteşebbis Heyetiyle, 1992’de yer seçimiyle, 1994’de başlayan inşaatıyla, 1997’de belirlenen genişleme alanıyla, tüm bu süreçlerde emek veren insanlara yaptığımız bu teşekkür bir vefa borcudur.
Ayrışmak kolaydır, önemli olan birlik olmaktır. Yapmak zordur, ama yıkmak kolaydır. Bizlerin yılların emeğinin sonucu olan bu değeri, daha da ileriye taşımak gibi bir sorumluluğumuz vardır ve bunun yolu birlik ve beraberliktir. Kısır çekişmelerle kaybedecek zamanımız yok. Basit kavgalarla yeni yüzyılın imalat devrimini, üretim devrimini ıskalamamalıyız. Dünya Sanayi 4.0ı gerçekleştirirken bizler seyreden konumunda olamayız. Organize Sanayi Bölgesi bir değerimizdir. İçindeki Meslek Lisemiz diğer değerimizdir. Sanayimizi geliştirecek gerçek güç insan kaynağıdır ve bu okul bize bu vasıflı kaynağı yetiştirmek zorundadır. Sanayicimizin emeği ile kurulan bu okulun müfredatı, Mersin-Tarsus OSB’sindeki firmaların ihtiyacı olan insan kaynağını yetiştirmelidir. Bu anlamda bu okul en az kendi işletmelerimiz kadar önemlidir.
1/100 Binlik planlar bu güne kadar sanayimizin önünde bir engel oldu ama inşallah bunu da aşacağız. Var olan büyük değerlerimiz ve alt yapılarımız var. Limanımız, güçlü lojistik gücümüz, Serbest Bölgemiz, etkin hava, deniz, kara yolumuz var. Bunlarla bölgemiz Türkiye’nin üretim anlamında yeni Marmara’sı olma yolunda ilerlemektedir. Bence en önemli eksiğimiz profesyonel anlamda yetişmiş endüstri çalışanıdır. İşte bundan dolayı, özellikle OSB içinde bulunan ve kuruluşunda büyük emeğimiz olan meslek lisemizden elimizi çekmemeliyiz. Bu eğitim kurumlarının; Cumhuriyetçi, Atatürk ilke ve devrimlerinin ruhunu anlayan, laik ve vatansever gençler yetiştirmesi adına daha çok çaba göstermeliyiz.
Çünkü vatanını ve milletini seven her işini doğru yapar, güzel yapar. Teknolojinin üretimi ve ekonominin yönünü belirlediği günümüzde; OSB yönetimlerinin, sanayiciden birkaç adım önde olması gerekiyor; yönlendiren olması gerekiyor. Zaman zaman kendi içimize fazla dönüyoruz ve dışımızdaki dünyayı unutuyoruz. Bu anlamda bilgi önümüzü açacak tek silahımızdır. Burada üretiyoruz; buradan ekmek yiyoruz. O halde OSB’mizin kalitesini yükseltmek de hepimizin görevidir. Ben kentimizin önemli bir değeri olan, ekonominin lokomotiflerinden biri olan Mersin-Tarsus OSB’sini bugünlere taşıyan geçmiş tüm yönetimlere ve seçilecek olan yeni yönetime şimdiden başarılar diliyorum.
Daha sonra seçimlere geçildi ve toplam 186 oy kullanıldı. Kullanılan oyların 67’si mavi listeye, 116’sı ise beyaz listeye kullanılırken, 3 oy ise geçersiz sayıldı.
Oylama sonrasında kazanan beyaz liste Sabri Tekli, Tufan Ballı, Orhan Kahveci, Halit Altun, Kürşat Haddat, Hasan Yıldırım, Veysel Memiş ve Yılmaz Akyüz’den oluştu.
MTOSB 13. Olağan Genel Kurulu sonrasında tekrar seçilen mevcut Başkan Sabri Tekli yaptığı konuşmada, ‘Bugün burada MTOSB’nin geleceği için bir araya gelen tüm sanayicilerimize şükran borçluyum. Her iki listedeki arkadaşlarımız da MTOSB’nin geleceği için çalışan, kendi zamanlarından ayırarak Mersin sanayisinin gelişimi için çaba sarf eden arkadaşlarımız. Göreve yeni gelen arkadaşlarımız ile birlikte Mersin sanayisinin gelişimi için, MTOSB’nin daha güzel, daha yaşanabilir bir alan olabilmesi için elimizden geleni yapacağız’ dedi.