ABD, mobilyada Akdeniz’e yöneldi

Bu yıl 10’da 10 yaparak Türkiye ihracatına ve ülke ekonomisine önemli katkı sunduklarını söyleyen AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, “AKAMİB olarak yılı 900 milyon doların üzerinde tamamlamayı hedefliyoruz. ABD pazarındaki büyümemiz bu ay da sürdü. Hedef pazarlarımızdan ABD’ye yapılan ihracatımız yüzde 25,2 oranında artış kaydetti. Yaptığımız çalışmaların meyvelerini alıyoruz. Sektör geneli olarak sadece bu pazardan 1 milyar dolarlık pay alabiliriz. Potansiyelimiz var. Bunu sağlamak için firmalarımızın bu pazarın ihtiyacına göre üretim yapması, markalaşması, burada sürdürülebilir olması gerek” dedi.

 

Geçen yılın ekim ayına göre yüzde 2,8 artış kaydederek 21,3 milyar dolarla tarihin en yüksek ekim ayı ihracatına ulaşan Türkiye ihracatı, ilk 10 ayda 209,5 milyar doları son 12 ayda ise 253 milyar doları aşma başarısını gösterdi.

Yılın ilk 10 ayında da büyüme göstererek, 10’da 10 yapan Türkiye ihracatına mobilya sektöründen de benzer bir katkı geldi. Türkiye mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı, 2021 yılının ekim ayına kıyasla yüzde 14,8 oranında artış göstererek, 704 milyon 578 bin dolara ulaştı ve en başarılı 10’uncu sektör oldu. Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) de bu dönemde yüzde 5,8’lik artışla 77 milyon 694 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Sektörün ilk 10 aylık verilerine bakıldığında ihracattaki büyüme dikkat çekiyor. 2022 yılı Ocak-Ekim dönemi Türkiye mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı, 2021 yılına kıyasla yüzde 24 oranında artış göstererek 6 milyar 922 milyon 892 bin dolar oldu. Aynı dönem içinde AKAMİB yüzde 8,1 artış ile 775 milyon 159 bin dolar ihracat sağladı.

 

Yıl sonu hedefleri tutacak

Ekim ayında hem ürün gruplarında hem pazar çeşitliliğinde başarılı bir performans sergilediklerini belirten AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, 10’da 10 yaparak Türkiye ihracatına ve ülke ekonomisine önemli katkı sunduklarını söyledi. Dünya genelinde yaşanan resesyon süreci, enerji krizi ve savaş ortamı gibi sorunlara rağmen sürdürülebilir büyüme sağlamanın çok önemli olduğunun altını çizen Kılıçer, “Dünyada iyileşme süreci başladığında bu zorlu dönemdeki çabalarımız daha fazla meyve verecektir. Ur-Ge projeleri ve ticari heyetlerimizle daha fazla pazara ulaşmaya gayret ediyoruz. Hedef pazarımız olan ABD’de büyüyoruz. Geçen ay ABD High Point Market Fuarı’na katılarak önemli işbirlikleri sağladık. Amacımız yılı hedeflerimiz doğrultusunda tamamlamak. AKAMİB olarak yılı 900 milyon doların üzerinde tamamlamayı belirlemiştik. İlk hedefimizi başarıyla tamamlayacağız. 1 milyar dolar sınırını da zorlayacağız” diye konuştu.

 

ABD’ye yıllık 1 milyar dolar ihracat yapılabilir

Sektörün ABD pazarında hedeflerinin çok büyük olduğunun altını çizen Kılıçer, şu bilgileri verdi: “ABD, dünyanın en büyük ithalatçısı. Buradan aldığımız payı çok daha yukarılara taşımamız lazım. Sektör olarak, ABD’ye yıllık 1 milyar dolar ihracat yapabilecek potansiyelimiz var. Bunu sağlamak için firmalarımızın bu pazarın ihtiyacına göre üretim yapması, markalaşması, burada sürdürülebilir olması gerek. Biz de AKAMİB olarak bunu sağlamaya gayret ediyoruz. Ur-Ge projelerine bu nedenle ayrı bir önem veriyoruz. Ur-Ge projeleri ile ihracatta daha fazla güçleniyoruz. Ağırlıklı olarak KOBİ'lerden oluşan Akdeniz’deki üreticilerin ihracatçı olmasını, yeni pazarlara giriş yapmasını ve markalaşarak ihracatta sürdürülebilirliği sağlamasını hedefliyoruz.”

AKAMİB ABD’de büyüyor

Sektörün ekim ayında Türkiye genelinde yaptığı ihracatta en başarılı pazar yine Irak oldu. Irak’a yapılan ihracat yüzde 8,5’luk artışla 96,8 milyon dolara ulaştı. Irak’ı 37,4 milyon dolarla Birleşik Krallık, 33,4 milyon dolarla İsrail, 28,3 milyon dolarla Almanya ve 26,2 milyon dolarla Libya izledi. En dikkat çekici artış ise yüzde 187,6 artışla 25,1 milyon dolar ihracat yapılan Rusya oldu. 2022 yılı Ocak – Ekim dönemi Türkiye geneli ihracat rakamları incelendiğinde ise en çok artış yüzde 42 oranında Gürcistan’a yapılırken, ilk 10 içinde tüm ülkelere ihracat artışı kaydedildi.

AKAMİB’in 2022 yılı ekim ayı ihracatında da Irak ilk sırada yer aldı. Irak’ı sırasıyla; Suriye, İsrail, Almanya ve ABD takip etti. Bu ayda en çok artış yüzde 606,6 ile İran’a yapılan ihracatta gerçekleşti. 10 aylık dönemde ilk 10 ülke arasında en çok artış yüzde 81 ile Katar’a yapıldı. Hedef pazarlardan ABD’ye yapılan ihracat artışı devam etti ve yüzde 25,2 oranında artış kaydetti.

Diğer ahşap mamulleri ihracatı hem Türkiye’de hem Akdeniz’de yükseliyor

Sektörün ekim ayı ihracatında alt grup bazında ilk sırayı kağıt-karton ve matbu yayınlar aldı. Bu grupta değer bazında yaklaşık yüzde 24,6’lık artış sağlandı. Ocak-Ekim ihracat rakamları incelendiğinde ise en çok artışın yüzde 40,3 ile diğer ahşap mamulleri grubunda yaşandığı görüldü. Mobilyalar grubunda da yüzde 12,9 oranında artış gerçekleşti.

AKAMİB’in 2022 yılı ekim ayı ihracatı alt grup bazında değerlendirildiğinde ise mobilyalar ürün grubu yüzde 5,3’lük düşüşe rağmen ilk sırada yer aldı. Alt gruplar içerisinde keresteler-sandık-kafes-palet ürün grubunda yüzde 22,9 oranında artış olduğu görüldü. Ocak-Ekim dönemi ihracat rakamları incelendiğinde ise ilk sırada yine mobilyalar ürün grubu yer alırken en çok artış yüzde 41,5 ile diğer ahşap mamulleri ürün grubunda gerçekleşti.